Retele

Intrepatrunderea dintre domeniul calculatoarelor şi cel al comunicatiilor a avut o influenta profunda asupra modului in care sunt organizate calculatoarele. Vechiul model al unui singur calculator care serveste activitatilor companiei a fost înlocuit de un model in care munca este făcută de un numar mare de calculatoare separate, dar interconectate. Aceste sisteme se numesc retele de calculatoare  (colectie interconectata de calculatoare autonome). In cazul in care aveti mai mult de doua calculatoare, fie ca sunteti persoana fizica sau juridica, cu siguranta ca veti dori ca acestea să comunice unul cu altul.

Conceptul de retele de calculatoare

O retea de calculatoare este formata dintr-o multime de calculatoare (host-uri  sau statii le lucru) interconectate prin intermediul unor medii de comunicatie (cablu coaxial, fibra optica, linie telefonica, satelit) .Acestea sunt retelele de calculatoare. Rolul mediului de comunicatie este de a transporta mesajele (pachetele de date) de la un calculator la altul. Internetul este o vasta retea de calculatoare(mai multe calculatoare legate intre ele).

În general, multe companii dispun de un numar semnificativ de calculatoare, aflate deseori la distanţă unul de altul. A devenit astfel necesară imparţirea resurselor, iar scopul este de a face toate programele, echipamentele si in special datele disponibile pentru oricine din retea, indiferent de localizarea fizica a resursei si a utilizatorului.

Un al doilea scop ar fi asigurarea unei fiabilitati mari prin accesul la mai multe echipamente de stocare alternative. De exemplu, fisierele pot fi copiate pe doua sau trei calculatoare, astfel incat, dacă unul din ele nu e disponibil, pot fi utilizate celelalte copii.

Un alt scop este economisirea banilor. Calculatoarele mici au un raport pret/calitate mult mai bun decat cele mari. Acestea din urma sunt mult mai rapide, dar au preturi extrem de ridicate. Acest dezechilibru a determinat construirea unor sisteme formate din retele de calculatoare personale, datele din retea fiind pastrate pe unul sau mai multe servere de fisiere partajate.

Printre numeroasele aplicatii ale retelelor de calculatoare se numara: pastrarea programelor si fisierelor intr-o singura copie (pe server) si utilizarea lor de catre orice utilizator cu drept de acces, utilizarea simultana a anumitor baze de date de catre mai multe persoane, schimb de informatii si comunicare intre diferiti utilizatori, la nivel local, national sau chiar mondial, dezvoltarea de sisteme de protectie a fisierelor si programelor.

Service retele de calculatoare

In ceea ce priveste service-ul pentru retele de calculatoare, noi va garantam timp bun de raspuns de la sesizarea problemei pana la remedierea acesteia si vaoferim:

-Posibilitati salvari de siguranta

-Intretinere retele

-Diferite masuri de protectie pentru securitatea tuturor nivelurilor de acces ale retelei

-Multiple posibilitati de detectare si reparare a problemelor uzuale de retea (servere, statii de lucru, legaturi de retea si echipamente periferice)

– Firewalls si dezvoltarea tehnicilor de criptare pentru protejarea datelor in retea

-Anumite restrictii si solutii de topologii pentru reteaua in curs de marire

Serviciile si protocoalele sunt concepte distincte în terminologia de retele de calculatoare. Un serviciu reprezinta un set de operatii pe care un nivel le ofera nivelului de deasupra sa pentru ca acesta sa-si poata indeplini functiile. Prin contrast, un protocol reprezinta un set de reguli ce guverneaza formatul si semnificatia pachetelor sau mesajelor ce sunt transferate intre retele de calculatoare. Retelele folosesc protocoalele pentru a implementa serviciile nivelului din care fac parte.

Check Page Rank